Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pszichológia, jog, gyermekvédelem, művészet, szabadidő, miegymás.

2010.03.31

 

1. Átalakíthatja-e az agykutatás a jogot?

Az agykutatás egyre több eredménye rendelhető hozzá egy-egy pszichiátriai betegséghez. Az új ismeretek olyan etikai és jogi kérdéseket is felvetnek, mint a felelősség vagy a büntethetőség. Enyhíthető-e a büntetés, ha valakinél egyébként nem érzékelhető agyi rendellenességre derül fény? A választ a neurojog és a neuroetika adhatja meg, a bíróságok azonban egyelőre nem tudnak lépést tartani a tudomány fejlődésével.

A teljes cikk az origo honlapján olvasható: http://www.origo.hu/tudomany/20100323-neurojog-neuroetika-es-agykutatas-mar-az-agy-hibas-aramkorei-is.html

 

 2. Ellazult állapotban jobban működik a memóriánk

Erősebb és tovább tartó emlékek formálódhatnak, amikor ellazult állapotban van valaki, és agyának emlékezettel összefüggő idegsejtjei összehangoltan sülnek ki egyes agyhullámokkal.

Amerikai kutatók a Nature tudományos magazin csütörtökön megjelent számában tették közzé tanulmányukat, melynek megállapításai új terápiák kidolgozásához vezethetnek a tanulási zavarokkal vagy bizonyos típusú demenciával élő emberek számára.

A teljes cikk a lifenetwork oldalán olvasható: http://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/lelki-hatter/20100326-ellazult-allapotban-jobban-mukodik-a-memoria.html

 

 3. Öt perc jut egy pszichiátriai beteg kezelésére Magyarországon

Elérte a népbetegség szintjét a pszichiátriai zavarokkal küzdők száma a WHO előrejelzései szerint. Magyarországon továbbra is a kezelések elfogadható színvonalra emeléséért folyik a harc.

A teljes cikk a lifenetwork oldalán olvasható: http://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/pszichologia/20100324-ot-perc-jut-egy-pszichiatriai-beteg-kezelesere-magyarorszagon.html

 

 4. Oroszlánsimogatás, mezítlábas túra és rétes: sétatippek hétvégére

Egész télen a szobában gubbasztottunk, a mostani lesz az első hétvége, amikorra végre napsütést és szép tavaszi időt jósol a meteorológia. Nem csoda, hogy mindenki azon töri a fejét, hol mozgathatná meg a tagjait. A fővárosi Libegő karbantartás miatt nem üzemel, és a szentendrei Skanzen sem nyitotta meg kapuit, de akad most is megközelíthető úti cél, akár nagyobb kirándulást, akár csak amolyan ebéd utáni sétát tervezünk. Tizenkét tipp hétvégére.

A cikk az origo oldalán található: http://www.origo.hu/programajanlo/20100319-kirandulas-es-seta-otletek-mezitlabas-park-brunszvik-kastely-minigolf-gyongyosi.html

 

5. Kornis Mihály: a Magyar Író Akadémia szépírói mesterkurzusán elhangzott előadás

Az írás életforma

Hölgyeim és Uraim, tisztában vannak azzal, hogy kik maguk ebben a minőségükben, amikor itt ülnek egy szépírói mesterkurzus hallgatóiként? Engem az életben az a megtiszteltetés ért, hogy író lettem, ami egyébként még mindig nem biztos, mert akkor válik bizonyossá, amikor már örökre lehunytam a szememet, és még mindig olvas valaki. Szeretném előadásommal felhívni a figyelmüket az írói mesterség méltóságára.

Az előadás teljes anyag itt olvasható: http://www.kornismihaly.hu/Az_iras_eletforma_szabadeloadas.pdf

 

6. Szépművészeti Múzeum  Degastól Picassó-ig

 

A moszkvai Puskin Múzeum páratlanul gazdag gyűjteményéből válogatott remekműveket mutat be a Szépművészeti Múzeum január végén nyíló kiállítása. A tárlaton kiállított ötvenöt mű a francia festészet a 19. század közepétől a 20. század elejéig tartó időszakáról ad áttekintést. Az április végéig látható kiállításon az impresszionizmus, a 19. század utolsó évtizedének szimbolizmusa, a fauve-ok és a kubisták által fémjelzett első avantgárd mozgalmak fontosabb műveivel találkozhatnak a látogatók, akik többek között Courbet, Corot, Degas, Manet, Monet, Renoir, Gauguin, Van Gogh, Toulouse-Lautrec, Cézanne, Matisse és Picasso remekműveinek segítségével kaphatnak képet a korszakról.

Bővebben itt olvashatsz a kiállításról: http://www.szepmuveszeti.hu/web/guest/articleview?mi_layout_id=29.30&mi_article_id=627

Jegyet rendelni pedig ezen az oldalon tudsz: http://www.jegymester.hu/HUN/70000/eventcalendar/Jegyvasarlas

 

7. Tudna, ha akarna… Az alulteljesítés ördögi köre

Az alulteljesítés kialakulásának hátterében mindig valamilyen önértékelési probléma húzódik, amelynek sokféle oka lehet – jellemzően a kudarcok, az elfogadottság érzésének hiánya és a túlzott elvárások vezethetnek önértékelési zavarhoz.

Tizenéves korban, amikor  a fiatalok minden reakcióját, attitűdjét erőteljesen meghatározza az énidentitás alakulása s ennek szolgálatában áll a világ és önmaguk észlelése is, minden teljesítmény, a sikerek és a kudarcok is különös jelentőségűek. Nagyon fontos tehát, hogy képességeinek megfelelően teljesíthessen a fiatal, mert énképe ennek megfelelően alakul.

A cikk a mindennapi pszichológia oldalán olvasható: http://mipszi.hu/cikk/091212-tudna-ha-akarna

 

 

 8. A tetoválás motivációs háttere

A törzsi kultúrák mindennapi életének szerves részét képezték a különböző rítusok, amelyek lehetőséget nyújtottak arra, hogy a törzs tagjai kapcsolatba léphessenek a transzcendens világgal, illetve hogy az éretté vált fiatalok a törzs egyenjogú tagjaivá válhassanak. A legtöbb törzsi csoport esetében a fiatal generáció tagjainak próbákon kellett átesnie. A próbatételek között leggyakrabban előforduló jelenség a tetoválás volt, amely egyszerre több funkciót is betöltött. A tetoválás közben átélt fájdalom megkönnyítette a misztikus világgal való kapcsolatteremtést, ezenkívül a törzshöz tartozást, a társadalmi rangot, tisztséget, és a test díszítését, esztétikusabbá tételét is magában foglalta. Az egyedi rítusok által a törzs jól definiálhatóvá, megkülönböztethetővé vált. Ez a csoporton belül az egyes tagok esetében is hasonló módon hatott, így mind egyéni, mind közösségi szinten az identitás kialakulását segítette. Napjainkban a tetováltatás ismét reneszánszát éli – és megfigyelhető egy felfokozott érdeklődés is az idegen, ősi kultúrák, szokások iránt. Egy nemrég végzett kutatás ennek a jelenségnek a motivációs hátterét próbálta feltérképezni. A vizsgálat során nyolc motívum jelent meg, melyek közül többet is említ már a szakirodalom (Wohlrab et al, 2007).  

 

A teljes cikk a mindennapi pszichológia oldalán olvasható: http://mipszi.hu/cikk/091110-tetovaltatas-motivacios-hattere

 

9. Charta alakult a gyermekek internetes védelmére

A gyermekeknek a digitális világ veszélyei elleni védelmére Gyermekbarát Internet Chartát alapítottak tanárok, pszichológusok, informatikai és gyermekvédelmi szakemberek, valamint a rendőrség részvételével; az újonnan létrehozott mozgalmat szerdán indították el Budapesten.

A cikk teljes terjedelmében megtalálható a HVG online magazinban: http://hvg.hu/Tudomany/20100324_gyermekbarat_internet_charta

 

10. Alkotmánysértő a szociális kártya

A szociális és mukaügyi miniszter szerint is alkotmánysértő a monoki szabályozás és annak országos bevezetését a tárca nem támogatja – válaszolta az állampolgári jogok országgyűlési biztosának egy hónapja kiadott jelentésére a szociális és munkaügyi miniszter. Csak törvényben pontosan meghatározott, alkotmányosan indokolható esetben, így különösen a családok, gyermekek létbiztonságának garantálása érdekében kerülhet sor arra, hogy a támogatásokat természetbeni formában nyújtsák –  hangsúlyozta Herczog László.

A cikk jogi fórum oldalán olvasható: http://www.jogiforum.hu/hirek/22600

 

11. (Alul)motivált hallgatók

Üres előadók, kávézgató diákok. „Elég nekem a kettes, úgysem nézi senki.” Ezzel a látvánnyal és hasonló mondatokkal szembesülünk sok egyetemen. Addig különösebben engem sem zavart ez a hozzáállás, amíg nem helyeztem át a székhelyemet Szingapúrba, és nem ismertem meg az ottani egyetemen a mentalitást és a folyamatos hajtást.

De mi is a különbség oka?

A cikk az index oldalán olvasható: http://www.indexfejer.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=2319:alulmotivalt-hallgatok&catid=114:egyetemi-hirek&Itemid=575